3u1

Tri pjesme, jedan izvođač. Ili tri pjesme, tri izvođača koje povezuje jedna stvar. I tako svaki dan u 13.15.

 

Ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

1965. Tom Jones je sa svojim singlom It’s Not Unusual zasjeo je na britanski broj 1. Bio je to njegov prvi od 16 britanskih Top 40 hitova u šezdesetima.

Tom Jones – It’s Not Unusual

1968., tri mjeseca nakon njegove pogibije u avionskoj nesreći, single Otisa Reddinga Dock Of The Bay u SAD-u postao je – zlatan.

Otis Redding – Dock Of The Bay

2008. Madonna je postala članica američke Rock and Roll Hall of Fame. Tada 49-godišnja pjevačica zahvalila se svima, uključujući i one koji su rekli kako ne zna pjevati i kako je riječ o običnoj one-hit wonder pjevačici.

Madonna – Vogue

Utorak, 12. ožujka 2013.

LEONARD CHESS (CHESS RECORDS)

Na današnji dan davne, davne 1917. rodio se Leonard Chess, osnivač izdavačke kuće Chess record, koju su nazvali Najveća američka blues etiketa. Braća Leonard i Philip Chess  obilježila su zlatno doba Chicago bluesa između 1956. i 1965. A za njih su svirali John Lee Hooker, Howlin’ Wolfa, Sonny Boy Williamsona, Muddya Watersa, Chucka Berrya, Little Waltera, Bo Diddleya i The Rolling Stones.

Muddy Waters – (I’m Your)  Hoochie Coochie Man

Chess record je od 1950. do 1969. bila najvažnija blues etiketa I značajno je pridonijela razvoju Chichago Bluesa. Osim bluesa, Chess records je objavljivao I R&B, soul, gospel, I rani rock and roll. Chess Records je možda i najvažnija  diskografska kuća u cijeloj povijesti bluesa i r ‘n’r-la tijekom 50′ i 60′ godina prošlog stoljeća. U Chess Records inspiraciju su tržili Fleetwood Mac,The Rolling Stones, a naravno i mnogi drugi, koji su obilježili blues, r’n'r i rock glazbu u cjelini. Adresa 2120 South Michigan Avenue tako je I dan danas kultna I njoj se posvećuju pjesme pa I cijeli albumi.

Etta James – All I Could Do Is Cry

A sve je počelo  kada su braca Leonard i Philip Chess 1928. Došli u Chichago u potragu za boljom budućnošću. Nju su pronašli I do 1940. postal su vlasnici nekoliko barova u južnom Chicagu. A najveći među njima zvao se Macumba. U Macumbi je bilo i bluesera koji su došli sa juga imeđu 30ih i 40-ih godina. Većina njih nikad nije napravila vlastite snimke i braća Chess su im odlučili dati šansu. A oni su je znali iskoristiti!

Chuck Berry – No Particular Place To Go

Srijeda, 13. ožujka 2013.

1960. rodio se Adam Clayton, basista U2.

U2 – Pride (In The Name Of Love)

1965. The Beatles su po sedmi put osvojili američki broj 1. Ovaj put sa singleom Eight Days A Week.

The Beatles – Eight Days A Week

1993. Eric Clapton je sa svojim albumom Unplugged zasjeo na američki broj 1 i ovdje ostao 3 tjedna. Ovaj album snimljen je u londonskom Bray Studiju. Na ovom albumu našli mnogi njegovi klasici u akustičnoj izvedbi. Zanimljivo je da se na albumu našla i Layla, koja je u novom aranžmanu došla do 12. mjesta na Billboardu, a u Britaniji je to bio treći put da se Layla pojavila na službenoj ljestvici singlova (također i treće desetljeće – 1972., 1982., 1992. ). Usljedila je hrpa nagrada a 2000. Q Magazin je ovaj album uvrstio na 71. mjesto svoje ljestvice 100 najboljih britanskih albuma ikad!

Eric Clapton – Layla Unplugged

 Četvrtak, 14. ožujka 2013.

1973. Elton John i njegov single Crocodile Rock osvojili su američki broj 1 top liste singleova.

Elton John – Crocodile Rock

1981. u Velikoj Britaniji, broj 1 najprodavanijih singleova držali su Roxy Music sa njihovom verzijom klasika Johna Lennona Jealous Guy.

Roxy Music – Jealous Guy

1983., na današnji dan, tri prijatelja su se našli i osnovali bend. Frendovi su se zvali  Jon Bon Jovi, Richie Sambora i Alec John Such, a grupu su nazvali – Bon Jovi.

Bon Jovi – Runaway

Petak, 15. ožujka 2013.

1955. Ray Charles je sa svojim singleom I Got A Woman došao do broja 2 američke R&B liste. No, kvaka je u tome da je ovo prvi single ikad označen kao – soul.

Ray Charles – I got a Woman

1962. rodio se Terence Trent D’arby.

Terence Trent D’arby – Sign Your Name

1973. na broju 1 američke top lista albuma bio je Elton John sa svojim albumom Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player,a na top listi stiglova broj 1 držala je Roberta Flack sa Killing Me Softly With His Song.

Roberta Flack – Killing Me Softly With His Song.