A možda

A možda… je kratak vodič, koji  vam svaki dan daje jednu (ali vrijednu) preporuku,kako da  što bolje provedete svoje slobodno vrijeme!

 

Ponedjeljak: Preporuka za knjigu tjedna!

Utorak: Preporuka za CD tjedna!

Srijeda: Preporuke za web-stranicu!

Četvrtak: Preporuka za film tjedna!

Petak: Preporuke za odličan vikend!

Slušajte nas svaki dan, od ponedjeljka do petka, u 15:15!

 

PONEDJELJAK

Ovog tjedna knjiga koju preporučamo glazbena je biografija Roberta Allena Zimmerman,odnosno Boba Dylana.

David Dalton, autor bestselera ‘Tko je taj čovjek? U potrazi za pravim Bobom Dylanom’, upustio se u potragu za pravim Bobom Dylanom koji je bez premca kad je riječ o glazbenom utjecaju. No kao čovjek, oduvijek se ponašao poput odmetnika u bijegu, pritom stalno nastojeći zametnuti tragove i zbuniti istražitelje vrtoglavim nizom pseudonima, imitacija, legendi i očitih laži.

Autor prikazuje Dylanov neobični život tako što postupno razotkriva njegove tehnike kamuflaže. Sve u svemu intrigantna i zanimljiva knjiga, ne samo za fanove Boba Dylana.

UTORAK

Taman kad smo pomislili – što je otpjevao, otpjevao je, vratio se David Bowie! Nakon deset godina diskografske tišine Bowie je izašao sa novim albumom koji je nazvao The Next Day.

Sve štovatelje njegova lika i djela iznenadio je viješću o izlasku novog albuma na svoj 66. rođendan, 8. siječnja ove godine. Album je producirao Tony Visconti, a da bi rad na albumu ostao tajna, svi koji su na bilo koji način bili uključeni u rad na albumu, morali su potpisati poseban ugovor da neće odati tajnu.

The Next Day bit će prvi album Davida Bowieja u zadnjih deset godina, a ujedno i njegovo 30. studijsko izdanje! Album je producirao dugogodišnji suradnik Tony Visconti koji je istaknuo kako se Bowie oporavio od bolesti koja ga je prije gotovo deset godina  bila maknula od svjetala pozornice. Iznenadna objava novog albuma iznenadila je mnoge, ali opet nakon početnog šoka, svi koji vole Bowieja, znaju da je on jedan od onih umjetnika koji pišu i nastupaju kada i kako to samo oni žele… i kada imaju što za reći. A on nam sudeći po ova dva singla i videa, uistinu ima još puno toga za reći. U prodaji su standardno i deluxe izdanje albuma, a izlazak LP-a je najavljen za 25. ožujak.  Album je bio dostupan za streaming na iTunes servisu, a nahvalili su ga već i domaći i strani glazbeni kritičari!

Bacajući sjene i izbjegavajući režim glazbene industrije, upravo je ono što je Bowie oduvijek predstavljao unatoč izvanrednoj prodaji više od 130 milijuna primjeraka albuma i rasprodanim stadionskim koncertima. Naravno,  u karijeri je mnoge osvojio i svojim  iznimnim doprinosima u području umjetnosti, mode, dizajna, seksualnih istraživanja i društvenim komentarima.

Ono što je sigurno, nakon što odslušate The Next Day ponovo ćete ga zavriti i sljedeći dan!

SRIJEDA

Visual.ly

Živimo u svijetu informacija koje se svakodnevno množe i sve ih je teže obraditi i shvatiti. Većina ljudi podatke puno lakše shvaća ako ih se prikaže vizualno, pa zato većina prezentacija uključuje grafikone i dijagrame.

U posljednje vrijeme u trendu su infografike, barem na internetu. Najbolje primjere infografika na webu sakuplja stranica Visual.ly. Šarene mape i grafike na jednostavan i razumljiv način sintetiziraju i prikazuju najrazličitije informacije od kojih su mnoge nepoznate širem krugu ljudi. Neke su pak šaljivog karaktera te bacaju sasvim novo svjetlo na dobro poznate činjenice.

Sadržaj stranice možete pretraživati prema kategorijama ili ključnim pojmovima, a ukoliko imate svoju infografiku – možete je promovirati na Visual.ly.

 

ČETVRTAK

Ovaj tjedan naša preporuka za odlazak u kino zove se – Smrt čoveka na Balkanu. Riječ je o novoj crnohumornoj komediji Miroslava Momčilovića, autora hitova Kad porastem biću kengur i Sedam i po.

‘Smrt čoveka na Balkanu’ sniman je iz perspektive web kamere, sve se do­gađa u jednom stanu, u jednom danu i u jednom kadru. Filmsko i životno vrijeme se poklapaju, traju 80 minuta i prate tragikomične događaje u stanu nakon jednog samoubojstva. Naime, usamljeni kompozitor izvršava samoubojstvo pred web kamerom svog računala.

Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegovi susjedi, koje provode vrijeme u stanu, čekajući hitnu pomoć i policiju. Čitavo vrijeme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svjesni. Dok čekaju krate vrijeme hranom, pićem, šahom. Također evociraju uspomene na pokojnika, sažalijevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku iako se ne mogu sjetiti njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računalu uključena i čitavo vrijeme snima. Zvuči zanimljivo? I nama ;)

PETAK

Ako ne znate što biste i gdje biste ovaj vikend mi vam, ako ste sportski tip onda imamo jedan sportsko-navijački paket za vas! Nogometaši Rijeke gostuju u Vinkovcima. A u 15 sati pod stijenama Kantride svi možete, potpuno besplatno, na velikom semaforu gledati i uživati u utakmici. A poslije toga, od 20 sati preselite se samo malo zapadnije. Na Bazene Kantrida, gdje Primorjaši igraju svoju utakmicu protiv Primorca!